Meny Lukk

Begrunnelse for Kurt Aust og Kin Wessel

Vinnerboken «Udyr» – Aschehoug forlag

Begrunnelsen for at Kurt Aust og Kin Wessel vant «Sølvkniven» 2019:

«Fellesnevneren for årets tre nominerte bøker til Sølvkniven er at de alle byr på spennende historier, med godt sammenskrudde plott som driver leseren fra side til side. To av de nominerte forfatterne, Horst og Aust, har lenge vært i toppskiktet av norske forfattere, og har begge mottatt Rivertonprisen for sin skrivekunst. Sistnevntes medforfatter og kone, billedkunstneren Kin Wessel, er imidlertid debutant innenfor sjangeren. Bjerkli er med sin andre krimroman også ganske ny.»

«Alle tre bøkene gjør som mange andre forfattere inne krimsjangeren ; de setter fokus på samfunnskritiske forhold. Kriminallitteraturene er snart den eneste sjangeren som bevisst skriver om de svakeste i samfunnet, og som tar opp oppvekstsvilkår, rusproblematikk og sosiale forhold på en respektfull måte. Flere av disse forfatterne er tydelig opptatte av å få bedre forhold i samfunnet.»

«Dette gjelder også i stor grad for vinneren av Sølvkniven 2019. Portrettet av bokas hovedperson gir et godt innblikk i en tøff og taus manns sorg. Den beskriver en mann som ikke alltid har hatt et like godt forhold til sine nærmeste. Boka skiller seg imidlertid fra mesteparten av annen norsk krimlitteratur ved at denne hovedpersonen beveger seg inn på et for oss lesere mer fremmed territorium. Vi møter legen Axel Anker som i en alder av 60 år drar på safariferie i Maasai Mara i Kenya. Snart virvles han inn i et drama med krypskyttere og naturvernere i hovedrollen.»

«Årets vinnere av Sølvkniven er med andre ord Kurt Aust og Kin Wessel. Juryen vil foruten den meget spennende handlingen, spesielt fremheve forfatternes gode miljøbeskrivelser. Det sies at luktminner er noe av det sterkeste, og for de av oss som har vært i Afrika er beskrivelsen av duftene som å bli hensatt til de afrikanske slettene. Bruken av swahiligloser, afrikanske visdomsord og beskrivelser av masaikulturen er glimrende formulert og gjort på en respektfull måte. Forfatterne bruker mye tid på å beskrive klokskapen men også behovet for forandring i tradisjonell masai-tankegang. Her er representanter for den gamle og dem nye tid – beskrevet klokt og varmt i forfatternes penner. Gjennom lesningen av boka lærer vi dessuten mye om det som er et meget brennbart tema, nemlig den ulovlige storviltjakten.»

«Vi gratulerer Kurt Aust og Kim Wessel med Sølvkniven 2019.»

©  Blodig Alvor I Landsbyen ved Simen Ingemundsen